Support Us
Περισσότερα για τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β (GBS) και πώς να προστατεύσετε το μωρό σας – Group B Strep International

Περισσότερα για τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β (GBS) και πώς να προστατεύσετε το μωρό σας

Help spread group B strep awareness! Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Βοήθησέ μας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β (GBS)
320px-Flag_of_the_United_States.svg

in English (στα Αγγλικά)

ΠΏΣ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΟΝ GBS; | ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο GBS ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ; | ΠΏΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ GBS ΣΕ ΒΡΕΦΗ

Greek

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο β-ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ Β (GBS);

O β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Β (GBS) είναι ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στην πεπτική και αναπαραγωγική οδό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Περίπου 1 στις 4 εγκύους “φέρουν” ή “αποικίζονται ” από τον GBS. Η αποίκηση του κόλπου από τον GBS δε σημαίνει ότι κάποιος  δεν είναι καθαρός. Οποιοσδήποτε μπορεί να φέρει τον GBS.

Δυστυχώς, τα μωρά μπορούν να μολυνθούν από τον GBS πριν από τη γέννηση τους μέχρι και αρκετούς μήνες μετά, λόγω της καθυστέρησης στην ανάπτυξη  του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Μόνο μερικά μωρά που εκτίθενται στον GBS μολύνονται, αλλά η έκθεση στον GBS μπορεί να προκαλέσει αποβολή, θνησιγένεια, ή βαριάς μορφής ασθένεια και μερικές φορές ακόμη και θάνατο μετά τη γέννηση. Ο GBS προκαλεί συνηθέστερα μόλυνση στο αίμα (σήψη), στο υγρό και το περίβλημα του εγκεφάλου (μηνιγγίτιδα), και στους πνεύμονες (πνευμονία). Βρέφη επιζήσαντα μετά από μόλυνση από τον GBS αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως τύφλωση, κώφωση, ψυχικά προβλήματα, ή/και εγκεφαλική παράλυση.

Ευτυχώς, οι περισσότερες μολύνσεις από τον GBS που αναπτύσσονται κατά τη γέννηση μπορούν να προληφθούν εάν οι γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στο μικρόβιο λάβουν τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον τοκετό, ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά.

ΠΩΣ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΟΝ Β-ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΟΜΑΔΑΣ Β (GBS);

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, ο GBS μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αίσθημα καύσου στον κόλπο ή/και ασυνήθιστες εκκρίσεις που ενδέχεται να εκληφθούν ως μια μόλυνση από μύκητες και να μην αντιμετωπιστούν σωστά. (1) Αν έχετε συμπτώματα κολπίτιδας, επισκεφτείτε τον ιατρό σας αμέσως για κολπική εξέταση και καλλιέργεια κολπικών υγρών για GBS.

Ο GBS μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, με ή χωρίς συμπτώματα. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να σας παραπέμψει για μια καλλιέργεια ούρων για GBS και άλλα βακτήρια (αυτό δεν είναι ο τυπικός προγεννητικός έλεγχος με το στικ ούρων) κατά την πρώτη επίσκεψη. Η παρουσία GBS στα ούρα σας, σημαίνει ότι δυνητικά έχετε αποικιστεί έντονα κάτι που  θέτει το μωρό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο. (2) Αν η εξέταση ούρων σας βρεθεί θετική, ο επαγγελματίας υγείας σας θα πρέπει να σας θεωρήσει ως «θετική στον GBS” για αυτήν την εγκυμοσύνη, έτσι ώστε να λάβετε ενδοφλεβίως (IV) αντιβιοτικά για τον GBS όταν ξεκινήσει ο τοκετός ή σπάσουν τα νερά σας.

Πλέον, το πρότυπο περίθαλψης στις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες για όλες τις έγκυες γυναίκες είναι να εξετάζονται συστηματικά για GBS στις 35-37 εβδομάδες κατά τη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης εκτός και αν η καλλιέργεια ούρων έχει ήδη βρεθεί θετική στην τρέχουσα εγκυμοσύνη. (Επειδή τα επίπεδα του GBS μπορεί να αλλάξουν, η κάθε εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαφορετική). Θα ληφθεί δείγμα υγρού τόσο από τον κόλπο όσο και τον ορθό σας και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα περίπου σε 2-3 ημέρες. Ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας εάν χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά ή/και κολπικά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. (3)

Μερικά νοσοκομεία δύναται να προσφέρουν ένα γρήγορο test με βάση το DNA που μπορεί να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια του τοκετού ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα διαθέσιμο μέσα σε λίγες ώρες (2). Αυτό το test μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά γιατί:
• η ύπαρξη ή όχι του GBS αλλάζει μέχρι τον τοκετό
• οι καλλιέργειες δύναται να δείξουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα
• τα αποτελέσματα των καλλιεργειών μπορεί να μην είναι διαθέσιμα την ώρα που ξεκινά ο τοκετός ή σπάνε τα νερά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο GBS ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;

Carissa-peepers-cropped_150

 

Ο GBS μπορεί να μολύνει το μωρό σας, ακόμη και πριν το σπάσιμο των νερών (ρήξη υμένων). Η λοίμωξη από τον GBS πριν από τη γέννηση ονομάζεται “προγεννητική .”

Ο GBS μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό

(Carissa γεννήθηκε ζυγίζοντας  794 γραμμάρια λόγω πρόωρου τοκετού. Συνέχεια στα Αγγλικά →)

Μόλυνση από τον GBS μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών) χωρίς να ξεκινήσει ο τοκετός. Έτσι χάνεται ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας για το μωρό σας.

Πιστεύεται ότι τα μωρά μολύνονται συχνότερα κατά τη δίοδο τους μέσα από το γεννητικό σωλήνα (κόλπος). Η λοίμωξη από τον GBS εντός της πρώτης εβδομάδας της ζωής ονομάζεται  “πρώιμης έναρξης”.

Τα βρέφη μπορούν να μολυνθούν από τον GBS και από άλλες πηγές εκτός από τη μητέρα. Η μόλυνση από τον GBS μετά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του βρέφους ονομάζεται λοίμωξη «όψιμης έναρξης.”
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μήτρα σας ή/και ακόμα η τομή της καισαρικής σας δύναται να μολυνθούν από τον GBS.

ΠΏΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ

…κατά τη διάρκεια της κύησης;

Ζητήστε να γίνει μια καλλιέργεια ούρων για GBS και άλλα βακτήρια στην πρώτη προγεννητική επίσκεψή σας. (4) Εάν έχετε ένα σημαντικό επίπεδο GBS στα ούρα σας, ο επαγγελματίας υγείας σας θα πρέπει να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από του στόματος κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Το GBSI τάσσεται υπέρ ενός επανελέγχου (“δοκιμή της θεραπείας”) ένα μήνα μετά τη θεραπεία.

Δείτε τον επαγγελματία υγείας σας αμέσως για οποιαδήποτε συμπτώματα κυστίτιδας ή/και κολπίτιδας. (5) Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων και μέσω της στοματικής επαφής

Επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας σας αμέσως αν παρατηρήσετε
• Μειωμένη ή καθόλου κινητικότητα του εμβρύου μετά την 20η εβδομάδα
• Οποιαδήποτε ανεξήγητο πυρετό

Κάντε καλλιέργεια κολπικού υγρού στις 35-37 εβδομάδες κύησης. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να λάβετε ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά όταν ξεκινά ο τοκετός ή γίνει ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών).

Κρατάτε πάντα μαζί σας αντίγραφα των αποτελεσμάτων

Προγραμματίστε ανάλογα στην περίπτωση που έχετε γρήγορους τοκετούς ή μένετε μακριά από το νοσοκομείο. Η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών προκειμένου να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα θα πρέπει να έχει γίνει για τουλάχιστον 4 ώρες προ του τοκετού. Συζητήστε την πιθανότητα χορήγησης μιας δόσης πενικιλίνης (ενέσιμη) προς τα τέλη του τρίτου τριμήνου κύησης ως δικλείδα ασφαλείας. (7) (Σημείωση:. Δεν είναι ευρέως αποδεκτή στρατηγική).

Ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας αν είστε αλλεργικοί στην πενικιλίνη. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ενδοφλέβιας (IV) αντιβίωσης. (8)

Wren_150_200Να ξέρετε ότι θεραπείες “εναλλακτικής ιατρικής”, όπως το σκόρδο ή το έλαιο δέντρων τσαγιού δεν έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να αποτρέψουν το μωρό σας από το να μολυνθεί 8 και μερικές δεν είναι ασφαλείς.

(H μητέρα του ακολούθησε μια εναλλακτική αγωγή με acidophilus, echinacea, κάψουλες σκόρδου, βιταμίνη C, εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ, και υπόθετα σκόρδου για την εξάλειψη του GBS, όταν ήταν έγκυος. Ο Wren ήταν 3.175 gr, 52,1 cm κατά τη γέννηση στο σπίτι του με φυσιολογικό τοκετό. Πέθανε όμως μετά από 11 ώρες από GBS  λοίμωξη των πνευμόνων. Συνέχεια στα Αγγλικά→)

Αποφύγετε τις άσκοπες, συχνές ή βίαιες κολπικές εξετάσεις που δύναται να ωθήσουν τον GBS πιο κοντά στο μωρό σας (9). (Γνωρίζοντας τη διαστολή δεν μπορείτε να προβλέψετε με ακρίβεια πότε θα γεννηθεί το μωρό σας.) Οι κολπικοί υπέρηχοι είναι μια λιγότερο επεμβατική επιλογή. (10)

Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους από πιθανές μεθόδους πρόκλησης τοκετού με τον/την μαιευτήρα-μαία σας αρκετά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Πολλές φορές οι επαγγελματίες υγείας δεν ενημερώνουν ότι πρόκειται να κάνουν δακτυλική αποκόλληση των υμένων προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Ζητήστε από τον/την μαιευτήρα-μαία σας να μην κάνει δακτυλική αποκόλληση των υμένων εφόσον είστε θετική στον GBS. (Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να είστε αρνητική κατά το τέστ, αλλά μετά θετική). Ο GBS μπορεί να διαπεράσει ακόμα και άθικτους υμένες και πρακτικές όπως η δακτυλική αποκόλληση υμένων και η χρήση γέλης ωρίμανσης τραχήλου για την πρόκληση τοκετού δύναται να σπρώξουν τον GBS πιο κοντά στο μωρό σας. (11-13)

Αν έχετε προγραμματίσει καισαρική τομή, μιλήστε με τον/την μαιευτήρα σας σχετικά τα οφέλη και τους κινδύνους σχετικά με την ενδοφλέβια (IV) χορήγηση αντιβιοτικών πριν από την επέμβαση. Η καισαρική τομή ενδεχομένως να μην εμποδίζει εντελώς τη λοίμωξη από τον GBS αν και ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής είναι εξαιρετικά χαμηλός εφόσον η επέμβαση πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη του τοκετού ή το σπάσιμο των νερών.

Συζητήστε με τον/την μαιευτήρα-μαία σας για την χρήση ή όχι κολπικού ηλεκτρόδιου για την παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας του εμβρύου και την ρήξη υμένων πριν την χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης για τουλάχιστον 4 ώρες.

…όταν σπάσουν τα νερά μου ή ξεκινήσει ο τοκετός;

Καλέστε αμέσως τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί. Αναφέρετε αν έχετε πυρετό. Υπενθυμίστε του/της την κατάστασή σας σχετικά με τον GBS. Αν έχετε ήδη ένα μωρό που προσβλήθηκε από τον GBS ή βρέθηκε GBS στα ούρα σας σε αυτήν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να λάβετε ενδοφλέβια IV αντιβιοτικά, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα σχετικά με το GBS σε αυτή την εγκυμοσύνη.

Πηγαίνετε στο νοσοκομείο αμέσως εάν πρέπει να λάβετε IV αντιβιοτικά. Κρατάτε μαζί σας όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ενημερώστε τους νοσηλευτές ότι χρειάζεται να ξεκινήσετε ενδοφλέβια IV αντιβιοτικά για GBS.

Αν δεν έχετε ακόμα λάβει τα αποτελέσματα για την ύπαρξη ή όχι GBS, και το νοσοκομείο σας δεν προσφέρει to γρήγορο DNA test για την ύπαρξη GBS, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να χορηγηθεούν αντιβιοτικά IV όταν υπάρχουν οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου:
Το μωρό σας θα γεννηθεί πριν από τις 37 εβδομάδες.
Οι υμένες σας (τα νερά σας) έχουν σπάσει 18 και παραπάνω ώρες χωρίς να έχετε γεννήσει. (Ακόμη και 12 και παραπάνω ώρες αυξάνουν το κίνδυνο. [14])

Έχετε πυρετό από 38°C ή υψηλότερό κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Στις μισές των περιπτώσεων μόλυνσης από GBS, η μητέρα δεν παρουσίαζε παράγοντες κινδύνου. Για αυτό το λόγο ο έλεγχος κρίνεται τόσο σημαντικός!

…μετά τη γέννηση του μωρού μου;

Αν δεν έχετε πάρει ενδοφλέβια (ΙV) αντιβιοτικά για τουλάχιστον 4 ώρες και γεννήσετε πιο πριν, το προσωπικό του νοσοκομείου μπορεί να πάρει δείγματα για καλλιέργεια από το μωρό σας και θα το παρακολουθήσουν στενά για 48 ώρες. (2) Μπορείτε να συζητήσετε το ενδεχόμενο χορήγησης αντιβιοτικών στο μωρό σας εν αναμονή των αποτελεσμάτων της καλλιέργειας. (Σημείωση: Πρόσφατες έρευνες φανερώνουν ότι η θεραπεία με αντιβιοτικά δύναται να διαταράξει την προστατευτική εντερική χλωρίδα του βρέφους.)

Ο θηλασμός μπορεί να παρέχει στο μωρό σας σημαντικά αντισώματα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. (16) Παρά το γεγονός ότι θεωρείται πιθανή η μετάδοση GBS από το μητρικό γάλα (17), συνολικά τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν κατά πολύ κάθε δυνητικό κίνδυνο έκθεσης σε GBS. (18,19)

Πρέπει όλοι να πλένουν τα χέρια τους πριν από το χειρισμό του μωρού σας.

Βεβαιωθείτε ότι ο καθένας που φροντίζει το μωρό σας γνωρίζει τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον GBS σε μωρά και πώς πρέπει να αντιδράσει.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ GBS ΣΕ ΒΡΕΦΗ

Καλέστε αμέσως τον/την παιδίατρο του μωρού σας ή μεταφέρετε το μωρό σας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

Υψίσυχνο κλάμα, διαπεραστική γκρίνια, γκρίνια

(Οι ήχοι από το κλάμα του Wren, διέγνωσαν  πνευμονία από GBS)

Αξιοσημείωτη ευερεθιστότητα, ακατάπαυστο κλάμα

Σταθερό μούγκρισμα, όπως κατά τη δυσκοιλιότητα

Aayan-2_150

(Αν και ο Aayan γεννήθηκε πρόωρος, ήταν υγιής, εκτός από ένα επεισόδιο άπνοιας που σηματοδότησε την μόλυνση από GBS στις 98 ημέρες από τη γέννησή του. Απεβίωσε 12 ημέρες αργότερα. Το μούγκρισμα που έκανε είναι ένα σύνηθες, αλλά συχνά παραγνωρισμένο, σύμπτωμα μηνιγγίτιδας από τον GBS. )

(Ο Aayan μούγκριζε και διαγνώστηκε  με μηνιγγίτιδα από τον GBS)

Ρουκετοειδής έμετος

Ανεπαρκής σίτιση ή άρνηση να φάει ή δεν ξυπνήσει για τάισμα

Υπνηλία και δυσκολία στο ξύπνημα

Πυρετός ή χαμηλή ή ασταθής θερμοκρασία. Τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι κρύα ακόμα και κατά τον πυρετό

Κηλιδωμένο, κόκκινο ή ευαίσθητο δέρμα

Μπλε, γκρι ή χλωμό δέρμα λόγω έλλειψης οξυγόνου

Γρήγορη, αργή ή δύσκολη αναπνοή

Δύσκαμπτο σώμα, ανεξέλεγκτες σπασμωδικές κινήσεις.

Απαθή, ετοιμόρροπα ή ακίνητα άκρα

Τεταμένο ή φουσκωμένο σημείο στην κορυφή του κεφαλιού

Κενό βλέμμα

Μόλυνση (πύον/κόκκινο δέρμα) στην βάση του ομφάλιου λώρου ή στα τρυπήματα στο κεφάλι που από το ηλεκτρόδιο παρακολούθησης της καρδιακής συχνότητας κατά τον τοκετό.

Αυτή η ιστοσελίδα είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1.   Maniatis AN, Palermos J, Kantzanou M, Maniatis NA, Christodoulou C, Legakis NJ. Streptococcus agalactiae: a vaginal pathogen? Department of Microbiology, Medical School, University of Athens, Greece. J Med Microbiol.;44(3):199-202, March 1996.

2.  Morbidity and Mortality Weekly Report, Prevention of Perinatal Group B Streptococcal Disease, Revised Guidelines from CDC, 2010, Vol. 59, No. RR-10, pages 7, 23. November 19, 2010.

3.  Ostroff RM, Steaffans JW. Effect of specimen storage, antibiotics, and feminine hygiene products on the detection of group B Streptococcus by culture and the STREP B OIA test. Diagn Microbiol Infect Dis. 1995 Jul;22(3):253-9.

4.  US. Preventive Services Task Force, Screening for Asymptomatic Bacteriuria in Adults, Reaffirmation Recommendation Statement, July 2008.

5.  McGregor, James A., Infection and prematurity: the evidence is in. Medical Tribune Opinion, Feb. 6, 1997.

6.  Manning SD, Tallman P, Baker CJ, Gillespie B, Marrs CF, Foxman B. Determinants of co-colonization with group B streptococcus among heterosexual college couples. Epidemiology.2002 Sep;13(5):533-9.

7.  Pinette MG, Thayer K, Wax JR, Blackstone J, Cartin A. Efficacy of intramuscular penicillin in the eradication of group B streptococcal colonization at delivery. J Matern Fetal Neonatal Med. 2005 May; 17(5):333-5.

8.  Centers for Disease Control and Prevention, “Prevention in Newborns.” http://www.cdc.gov/groupbstrep/about/prevention.html

9.  Akin W., Fatheree D., Klausing C., “Vaginal Exams in Late Pregnancy.” www.childbirth.org.

10. McGregor JA, “Group B Strep: A Patient/Provider Approach for Optimizing Care.” www.OBGYN.net.

11.  McGregor JA, Parsons A, French JI, “Ultrasound Illustration of the Functional Connectedness of the Lower and Upper Reproductive Tracts”

12. Akin W., Fatheree D., Klausing C., “Stripping the Membranes.” www.childbirth.org.

13. DeMott K., “Cervical Manipulations linked to Perinatal Sepsis: Consider GBS-specific Chemoprophylaxis (Eight Case Reports),” OB/GYN News, Oct. 15, 2001.

14. SOGC Clinical Practice Guidelines. The Prevention of Early-onset Neonatal Group B Streptococcal Disease. No. 149, September 2004.

15.  Rosenstein N, Schuchat A. Neonatal GBS Disease Study Group. “Opportunities for prevention of perinatal group B streptococcal disease: A multistate surveillance analysis.” Obstet Gynecol 90:901-6. 1997.

16. Lagergard T, Thiringer K, Wassen L, Schneerson R, Trollfors B. Department of Medical Microbiology, University of Goteborg, Sweden. “Isotype composition of antibodies to streptococcus group B type III polysaccharide and to tetanus toxoid in maternal, cord blood sera and in breast milk.” Eur J Pediatr. 151(2):98-102. Feb 1992.

17. Lanari M, Serra L, Cavrini F, Liguori G, Sambri V , “Late-onset group B streptococcal disease by infected mother’s milk detected by polymerase chain reaction.”  New Microbiol.2007 Jul;30(3):253-4.

18. Sarasa NL, “Mother’s Milk Still Best-and We Must Do Better.” MEDICC Rev. 2013 Jan;15(1):48.

19. American Academy of Pediatrics Policy Statement, “Breastfeeding and the Use of Human Milk”, Pediatrics Vol. 129 No. 3 March 1, 2012, pp e827-e841 (doi: 10.1542/peds.2011-3552)

Help spread group B strep awareness! Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+